فهرست مطالب

مطالعات فقه و حقوق رسانه - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1402)

نشریه مطالعات فقه و حقوق رسانه
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین مهدی پور*، ناصر باهنر صفحات 7-41

    در این مقاله دلالت های قواعد فقهی برای سیاست گذاری فضای مجازی مورد واکاوای قرار گرفته است و انتخاب قواعد فقهی از آن رو صورت گرفته است که  این قواعد به طور ماهوی یک حکم کلی مرحله عمل و کار است و یک مرحله از اجرا فاصله دارد و از این رو متناسب با کاربرد آن در سیاست گذاری حوزه های مختلف است. پرسش اصلی پژوهش چیستی این دلالت ها است و بر این اساس هشت قاعده فقهی شامل لاضرر، نفی سبیل، حرمت اختلال در نظام، اعانه بر اثم، اتلاف، مصلحت، تعظیم شعائر و تحذیر مورد واکاوی و دلالت‎ پژوهی قرار گرفتند. پژوهش از حیث پارادایم روش شناسی یک پژوهش کیفی است و گردآوری داده ها به صورت اسنادی و کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل به روش دلالت پژوهی انجام شده است. مقاله حاضر نشان گر آن است که قواعد فقهی برای لایه های سه گانه زیرساخت، سرویس و خدمات و محتوا دارای دلالت های اختصاصی است.

    کلیدواژگان: فقه امامیه، دلالت پژوهی، فضای سایبر، اینترنت، سیاست پژوهی، سیاست های کلان
  • رقیه السادات مومن* صفحات 43-59

    فقه رسانه دانشی است که از طریق استنباط از منابع معتبر دینی، به مسائل رسانه‏ پاسخ فقهی داده و در چارچوب ارزش ها و نظام دینی، به احکام مربوط به عمل انسان در نظام رسانه‏ای می‏پردازد.یکی از مسائل مهم فقه رسانه تبیین احکام تکلیفی پیام رسانان یا اصحاب رسانه است؛ که این احکام خود دو بخش است؛ برخی احکام عموم اصحاب رسانه را شامل می شود و برخی دیگر احکام اختصاصی هر صنف از اصحاب رسانه است. این پژوهش با رویکرد توصیفی تحلیلی و با استناد به قرآن و متون معتبر روایی و با روش اجتهادی به تبیین احکام عموم اصحاب رسانه، و به طور خاص مشخص نمودن وظایف یک پیام رسان دینی پرداخته است. لزوم کسب دانش دینی تخصصی توسط پیام رسان، شرطیت ایمان در پیام رسان دینی و وظیفه زمان شناسی و مخاطب شناسی در پیام رسان دینی از جمله یافته های این پژوهش در خصوص وظایف عام اصحاب رسانه است.

    کلیدواژگان: فقه رسانه، اصحاب رسانه، علم، ایمان، مخاطب شناسی، زمان شناسی
  • محمدصادق نصرالهی* صفحات 61-93

    سالم سازی فضای مجازی و اینترنت، با توجه به ضریب نفوذ آن در زندگی فردی و اجتماعی آحاد جامعه، در اولویت تنظیم مقررات حاکمیت ها است. تنظیم مقرراتی که در سطوح مختلف تصمیم سازی از سیاست ها تا آئین نامه ها و با تدابیر مختلف در حوزه های تاسیس رسانه، جرم انگاری و مجازات، نظارت و کنترل و... به دنبال تحقق فضای مجازی ای سالم تر و مناسب تر است. یکی از ابزار کنترلی حاکمیت ها که جنبه پیشگیری وضعی دارد، فیلترینگ فضای مجازی است. در کشور ما نیز، فیلترینگ با آنکه یکی از متصلب ترین تصمیم های حاکمیتی است، اما در عین حال پرچالش ترین تصمیم نیز به حساب می آید. شاید فیلترینگ پیام رسان اجتماعی تلگرام، یک نمونه مناسب برای آن باشد. مسئله این مقاله آنست که تنظیم مقررات فیلترینگ فضای مجازی در ایران چه سیر تحولی را طی نموده است و در این مسیر از چه نقاط قوتی برخوردار و از چه نقاط ضعفی رنج برده است؟یافته های این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی نشان می دهد که پالایش فضای مجازی، در عین حال که پای ثابت تنظیم مقررات فضای مجازی بوده است، اما با فراز و نشیب هایی همراه بوده است. از جمله اتفاقات مهم پالایش می توان به مواردی همچون: تصریح 7 سند حقوقی به پالایش، ورود اینترنت همراه با پالایش به ایران، مغفول مانند اجرای پالایش چندسطحی و خانگی از سال 1379،  طراحی رگولاتور فراقوه ای در سال 1388، بومی گرایی در سامانه پالایش در سال 1384 اشاره کرد. تلاش شده که این پدیده ها و پدیده های دیگر مورد تحلیل حقوقی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پالایش اینترنت، فیلترینگ اینترنت، قانون جرائم رایانه ای، فیلترینگ فضای مجازی، پالایش فضای مجازی
  • عباس میرشکاری*، نفیسه ملکی صفحات 95-118

    در دنیای امروز، اشخاص به واسطه رسانه ها و گاه بر اساس توانمندی های خود، برحسب شانس و اتفاق و گاه نیز به دلیل انتساب به دیگر اشخاص به شهرت دست پیدا می کنند. شکل گیری شهرت برای اشخاص، دو اثر و مخاطره اجتناب ناپذیر به دنبال دارد: اولا افراد جامعه نسبت به دانستن جزئیات زندگی شخص مشهور علاقه مند ند و ازاین رو شخص مشهور در معرض خطر نقض حریم خصوصی قرار می گیرد. از سوی دیگر، تحت تاثیر رسانه ها، امروزه شهرت ارزش تجاری نیز پیدا کرده است، به طوری که عرضه کنندگان برای تبلیغ کالاهای خود از ویژگی های هویتی شخص مشهور بهره می گیرند تا از این طریق عرضه خود را افزایش دهند. برای مقابله با این دو مخاطره، نظام حقوقی از دو راهکار حقوقی استفاده می کند: اولا با استفاده از قاعده عام و از پیش موجود حق خلوت که ریشه در حقوق شخصیت و حقوق بشر دارد، تلاش در جلوگیری از نقض حریم خصوصی این افراد دارد. ثانیا با ابداع حق جدیدی به عنوان حق جلوت که به صورت توامان ریشه در حقوق مالی و حقوق مربوط به شخصیت دارد، استفاده تجاری از ویژگی های هویتی اشخاص مشهور را ساماندهی می کند؛ حقی که آثار مالی آن (قابلیت انتقال، قابلیت اسقاط، قابلیت توارث و قابلیت توقیف) در تعامل با حقوق شخصیت و نظم عمومی تنظیم و تعدیل می شود.

    کلیدواژگان: حق خلوت، حق جلوت، حق مالی، شخصیت، نظم عمومی
  • میثم فرخی* صفحات 119-147

    در این مقاله محقق با توجه به رویکرد سیاستگذاری فرهنگی- ارتباطی، اهم مسائل سیاستی مرتبط با مسجد که در ماهنامه ی مسجد انعکاس یافته را با روش تحلیل محتوای کیفی استخراج نموده و سپس سیاست های اعلامی-اسناد بالادستی جمهوری اسلامی ایران مرتبط با حوزه ی مسجد را طی سالهای 1379-1389 با توجه به مسائل سیاستی مستخرج از ماهنامه ی مسجد مورد بررسی قرار می دهد. نتایج برآمده از سیاست پژوهی مذکور نشان می دهد که مساله ی عمران مسجد در مقایسه با سایر مسائل مساجد در بازه زمانی مذکور از اهمیت خاصی برخوردار بوده است و بیشتر اسناد مورد بررسی در این دهه ناظر به مساله ی مذکور می باشد. همچنین پیرامون مسائلی مانند امام جماعت مسجد، خادم مسجد، هیات امنای مسجد، مسجد و وقف، مسجد دولتی یا مردمی، تعطیلی مسجد، مسجد و مردم نیز نتایج تحلیل نشان می دهد که گزاره ها و بندهای سیاستی بسیار محدودی در اسناد بالادستی جمهوری اسلامی ایران مدون و مصوب شده است. همچنین نتایج تحلیل سیاست های مرتبط با حوزه ی مسجد در این دهه نشان می دهد که در مورد برخی مسائل مورد بررسی مانند اختلافات درونی مسجد، مسجد و ارتباطات سیاست مهمی تدوین و تصویب نشده است و پیرامون مسائل مذکور سیاست بارزی و مشهودی در جمهوری اسلامی ایران اتخاذ نشده است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، سیاستگذاری فرهنگی، سیاستگذاری ارتباطی، مسجد، جمهوری اسلامی ایران، تحلیل محتوای کیفی
  • محمد گنج علیشاهی* صفحات 149-175

    عدالت از مفاهیم مورد اتفاق تمام گفتمان ها و نظام های عدالت کیفری معاصر است. با این حال این آرمان مشترک در مرحله اجرا، در هر گفتمان خاص، موضوع جدل ها و دوگانه انگاری هایی ویژه مبتنی بر خیر و شر می گردد. تحقیق حاضر، برای تحلیل این دوگانه انگاری ها، از میان رویکردهای مختلف تحلیل گفتمان، رویکرد لاکلا و موف را به جهت وجه انتقادی، فراگیر و تاریخ مندش برگزیده است. نتایج تحلیل نشان می دهد که مفهوم عدالت به عنوان دال مرکزی مشترک گفتمان های رقیب، متاثر از شرایط منحصر به فردی سیاسی و اجتماعی بوده است و این امر سبب دوگانه انگاری های متفاوتی در بازنمایی های دوره پیش از اصلاحات و پس از آن شده است. پیش از سال 1376 دادگاه های سینمایی جبهه شر را که در این دوره عنصر ضد انقلابی-اسلامی است، به عنوان مانع تحقق عدالت در برابر نیروی خیر انسانهای انقلابی-اسلامی قرار می دهد. در این راستا مفهوم جرم و نقض عدالت به خود سیستم قضایی وصله می خورد. پس از سال 1376 مانعی اجتماعی یعنی فضای رسمی مردسالار مانع تحقق عدالت می گردد.  در این دوره  خیر و شر به دوگانه زن و مرد تقلیل می یابد و مانع تحقق عدالت، تفکرات مردسالار در فضای اجتماعی و دادگاه به منزله نهاد رسمی تایید کننده این فضای اجتماعی است. در این راستا مفهوم جرم و نقض عدالت به مردانگی پیوند می خورد. بدین ترتیب دادگاه های کیفری سینمای پس از انقلاب تحت تاثیر برساخت های گفتمانی، ناتوان از تحقق عدالت بازنمایی شده اند و امید به عدالت عمدتا ناظر بر فضای عقیدتی یا جنسیتی خارج از دادگاه معرفی شده است.

    کلیدواژگان: عدالت، خیر و شر، دادگاه، سینمای پیش از اصلاحات، سینمای پس از اصلاحات
  • مهرنوش ابوذری* صفحات 177-189

    هوش مصنوعی در عرصه های مختلف، کارآمدی خود را به اثبات رسانده که حقوق و حل مسائل حقوقی نیز از این نفوذ مصون نمانده است که در عرصه های مختلف حقوقی کاربردهای عینی آن مشاهده شده و قابلیت های آتی نیز مورد بررسی است. یکی از این حوزه ها، مربوط به حقوق خانواده می باشد که حضور هوش مصنوعی بسیاری از مشکلات موجود در تصمیم گیری را می تواند به خوبی مدیریت و سازماندهی کند. حقوق خانواده که مباحثی مانند ازدواج، طلاق و فسخ نکاح، مسائل مالی ناشی از آن، سرپرستی و نگهداری فرزندان و کودکان را دربردارد، از مباحثی است که طولانی بودن روند تصمیم گیری و مراجعه به محاکم، آسیب های عاطفی و روانی آن را بیشتر کرده و روندی فرسایشی برای طرفین ایجاد می کند. کمک و حضور هوش مصنوعی علاوه بر اینکه دقت بیشتری در شناخت شخصیت و زمینه های اشتراک یا اختلاف افراد برای زندگی یا جدایی افراد دارد، در روند تصمیمات نیز می تواند موثر باشد تا دقت و سرعت بیشتری برای این قبیل پرونده ها همراه داشته و آسیب کمتری متوجه افراد و سلامت روانی آنها شده و احتمال اشتباهات در تصمیم گیری ها کاسته شود. کشورهای مختلفی نیز به این کاربردها توجه داشته اند که در این مقاله به عنوان کاربردهای عینی هوش مصنوعی در حل مسائل حقوق خانواده به آنها اشاره شده و قابلیت ها و قواعد به کارگیری آن در نظام حقوقی ایران مورد بررسی قرار می گیرد .

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، حقوق، خانواده، تصمیم گیری قضائی
  • سیده لطیفه حسینی*، زینب عصمتی صفحات 191-209

    یکی از ساحت های مهم اجتماعی حیات بشری را رسانه ها به خود اختصاص می دهند. تنوع رسانه ها تا این اندازه گسترش یافته است که افراد ناگزیرند برای ارتباط با رسانه های خاص، گزینش کنند. شهروندان جامعه مدرن، اکثر اوقات خود را با رسانه ها می گذارنند و از ارتباط با رسانه ها احساس اطمینان و آرامش می کنند. گستره عمل رسانه ها شامل همه عرصه ها اعم ازعرصه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی از جمله زنان و خانواده است. لذا پرداختن به مباحث زنان و نقش رسانه ها امری ضروری است. بر این اساس دولت ها در چارچوب حقوق رسانه ایی در جهت تحکیم بنیان خانواده کوشش نموده اند. در این راستا رسانه به عنوان یکی ازابزارهای مهم در جهت کاهش آسیب های اجتماعی زنان نقش مهمی دارند و هدف رسانه معرفی نقش زن جهت سیاستگذاری مطلوب و پیشگیری از آسیب های اجتماعی مربوط به زنان  است. امروزه آسیب های اجتماعی سلامت زنان را با خطر مواجه ساخته است. هدف این پژوهش، بررسی نقش رسانه در پیشگیری از آسیب های اجتماعی در حوزه زنان و خانواده با روش توصیفی و تحلیلی است. نتایح حاصل از تحقیق نشان می دهد که حاکمیت دیدگاه های منفی نسبت به زنان و وجود محرومیت ها و آسیب های جدی سبب شده که امروزه برای اصلاح این معضل به زنان توجه خاصی مبذول شود و رسانه  با هدف تربیت کارشناسان در عرصه های مختلف که توانمندی ارائه طریق مسائل مربوط به زنان را داشته باشند و بتوانند دیدگاه های متعادل جنسیتی را در کلیه سطوح اجرایی و سیاست گذاری کشور ارائه کنند، ایفای نفش نماید.

    کلیدواژگان: رسانه، آسیب های اجتماعی، زنان، قانون
  • فاطمه سادات حسینی* صفحات 211-227

    اصل امنیت حقوقی از اصول مهم حقوق عمومی و به دنبال برقراری حس امنیت و آرامش در شهروندان جامعه است. مردم اگر بدانند تکالیف قانونی شان به چه ترتیب است و اگر آن را نقض کنند چه ضمانت اجرایی بر آن مترتب خواهد بود احساس آرامش خواهند کرد. همچنین آن گاه که در حمایت دولت از منافع و حقوقشان تردید ندارند احساس امنیت خواهند نمود. در این صورت است که چهارچوب های حقوقی و حقوق و تکالیف افراد مشخص بوده و شهروندان یک جامعه احساس امنیت می کنند. مسئولیت مدنی یکی از ابزارهای مهم در تامین امنیت حقوقی در جامعه می تواند به شمار رود به این ترتیب که اگر مردم بدانند در صورت ورود زیان به ایشان نظام حقوقی رویکرد جبرانی دارد هم احساس امنیت می کنند و هم  بدسگالان مراقب رفتارهای خود خواهند بود و در اعمالشان مواظبت متعارف می نمایند. این مهم در حوزه فضای مجازی و خسارات به بار آمده از آن بیشتر مثمر ثمر خواهد بود.

    کلیدواژگان: امنیت حقوقی، مسئولیت مدنی، زیان، فضای مجازی، خانواده
  • فاطمه پورمسجدیان*، مریم سادات هدایت، فاطمه حدنه صفحات 229-250

    آموزش سوادرسانه به کاربر یا همان شهروند مجازی، بایسته ای بدون جایگزین است که افراد برای بهره مندی مطمئن از شبکه جهانی اینترنت و متعلقات آن ناگزیر به فراگیری آن هستند. آموزش نوینی که ردپای آن در اسناد و مصوبات حقوقی اخیر کشور از جمله مصوبات شورای عالی فضای مجازی، سندتحول بنیادین، منشور حقوق شهروندی، طرح صیانت از حقوق کاربران و مخاطبان فضای مجازی دیده می شود. تکلیف دولت در حمایت از حق آموزش، به منظور تحقق اصل چهل و سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، شهروند مجازی را از مصرف کننده ای منفعل به فاعلی تاثیرگذار در این فضا تبدیل می کند. گذراندن دوره های آموزشی مستمر و بروز و کسب تبحر و مهارت کافی بویژه در شرایط التهاب جامعه، درایت لازم در بهره مندی کامل از این فضا را به شهروند مجازی اعطاء و سلامت وی و سایرین و بطورکلی سلامت جامعه را تامین و تضمین می نماید. این مقاله کوششی در جهت معرفی عناصر موجود در ثمربخشی این مهم و نقش فراگیر آن بر فعالیت مثبت و موثر شهروند مجازی است که دقت نظر قانونگذار در نحوه مدیریت و هدایت استفاده بهینه از رسانه و ارتقاء آن تا سطح مطلوب را به دلیل استفاده همگانی از رسانه در معنای عام، در مقام قانونگذاری می طلبد. لازم به توضیح است؛ رسانه در این پژوهش صدا و سیما و شبکه های مجازی وابسته به برنامه های رسانه ملی را شامل می شود که در راستای اهداف و در جهت ارتباط با مخاطبان تاسیس شده و فعالیت دارند.

    کلیدواژگان: سواد رسانه، شهروند مجازی، آموزش، فضای مجازی
  • دنیا امیدیان*، ماهرو غدیری، انسیه حسینی صفحات 251-279

    رسانه ها از جمله سینما همواره نقش مهمی در به تصویر کشیدن واقعیات آشکار و نهان جامعه در حوزه های مختلف و از زوایای مختلف از جمله خانواده دارد. پدیده همسرآزاری معضلی جهانی است و به اشکال مختلف در گروه ها و طبقات اجتماعی با تمام تفاوت هایی که دارند مشاهده می شود و به عنوان یکی از مهمترین خشونت های خانگی، وضعیت زنان را تحت الشعاع قرار می دهد. البته در این میان، کودکان، سالمندان و حتی مردان خانواده نیز می توانند در معرض این خشونت ها به اشکال مختلف باشند. این معضل اجتماعی و حقوقی مورد توجه سینماگران ایرانی اعم از زن و مرد قرار گرفته است. در این پژوهش بررسی دیدگاه های دو کارگردان و یک فیلمنامه نویس زن نسبت به علل و انواع این پدیده از منظر نظریه های جرم شناسی و مضامین فمینیستی در آثار منتخب (فیلم های ملی و راه های نرفته اش، زیر سقف دودی و دوران عاشقی) مد نظر بوده است. به منظور جمع آوری اطلاعات، داستان فیلم ها، دیالوگ و سکانس های مرتبط با موضوع مورد تحلیل کیفی قرار گرفتند. در این تحقیق پس از مشاهده فیلم ها، علت شناسی همسرآزاری در پرتو 4 نظریه معاشرت های ترجیحی، نظریه خرده فرهنگ مجرمانه، نظریه خردمحورانه و نظریه زن مدارانه مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن است که جلوه های نمایش علل وقوع همسرآزاری با نظریه های جرم شناسانه و مضامین فمینیستی مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل فیلم، جرم شناسی فرهنگی، علت شناسی همسرآزاری، کارگردان زن سینما
  • رسول ملکوتی*، مونا خلیل زاده صفحات 281-301

    در سده های 16 و 17 و با طلوع جنبش اصلاح طلب مذهب و اندیشه های حاکم در عصر رنسانس، با شکایت هنرمندان و پدیدآورندگان حقوق جنبه مادی و معنوی این آثار به رسمیت شناخته شد. برای حمایت از حقوق مالکیت معنوی علاوه بر قانونگذاری در سطح ملی، به جهت اهمیت، موضوع مورد بررسی اسناد و کنوانسیون های بین المللی نیز قرار گرفت و منجر به تصویب کنوانسیون های متعدد بین المللی همچون برن، ژنو، پاریس و... شد. در این مقاله سعی شده مسئولیت  مدنی حاضران در فضای سایبر ناشی از نقض دو مصداق عمده حقوق مالکیت فکری که عبارتند از حقوق مولف و علامت تجاری در دو بعد ملی و بین المللی با روش کتابخانه ای مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فضای سایبر، مالکیت معنوی، مسئولیت مدنی، مسئولیت بین المللی
|
  • Hossein Mahdipour*, Nasser Bahonar Pages 7-41

    In this article, the implications of jurisprudence rules for the policy of virtual space have been analyzed and the selection of jurisprudence rules has been made because these rules are essentially a general ruling of the stage of action and work and are one step away from implementation, and hence It is suitable for its use in policy making in different fields. The main question of the research is what these meanings are, and based on this, eight jurisprudential rules, including harm, negation of mustache, sanctity of disruption in the system, contribution to harm, waste, expediency, bowing to rituals and warning, were analyzed and their meanings were studied. In terms of methodological paradigm, the research is a qualitative research, and data collection was done in the form of documents and libraries, and the analysis was done by the implication research method. This article shows that jurisprudence rules have specific implications for the three layers of infrastructure, service, and content.

    Keywords: Imami jurisprudence, denotation, cyberspace, internet, political research, macro policies
  • Roghaieh Sadat Momen* Pages 43-59

    Media jurisprudence is a science that gives jurisprudential answers to media issues through inferences from reliable religious sources and deals with the rulings related to human action in the media system within the framework of values and religious system. One of the important issues of media jurisprudence It is the duty of messengers or media members to explain the rules; that these rules themselves have two parts; Some rulings include general media members and others are specific rulings of each group of media members. This research, with a descriptive and analytical approach, referring to the Qur'an and authentic narrative texts, and using the ijtihad method, explains the rules of the general media, and specifically specifies the duties of a religious messenger. The need to acquire specialized religious knowledge by the messenger, the conditionality of faith in the religious messenger, and the duty of chronology and audience awareness in the religious messenger are among the findings of this research regarding the general duties of the media.

    Keywords: media jurisprudence, messenger, science, faith, audience, chronology
  • MohammadSadegh Nasrollahi* Pages 61-93

    The protection of cyberspace and the Internet, in view of its penetration rate in the individual and social life of the society, is prioritizing the regulation of governments. this regulation is in the different levels of decision making from policies to the laws and regulations in the areas of media establishment, criminality and punishment, monitoring and control, etc. One of the control tools of the sovereigns, which is a matter of precautionary prevention, is cyberspace filtering. In our country, filtering, though it is one of the most sophisticated decisions of the sovereign, is at the same time the most challenging decision. Perhaps the filtering of the Telegram is a good example. The issue of this article is that the regulation of the filtering of cyberspace in Iran has undergone an evolutionary process, and in which ways does it have strong points and weaknesses?The findings of this paper, using a descriptive-analytical method, show that cyber filtering has been accompanied by ups and downs as the fixed foot of the regulation of cyberspace has been. Among the important events of the filtering are the following: clarification of 7 legal documents for filtering, Internet starting with filtering to Iran, neglected such as the policy formulation of multi-level and  home filtering since 2000, the design of a super-regulator in 2009, native approach in the filtering system in the year 2005. These phenomena and other phenomena have been attempted to be subject to legal analysis.

    Keywords: Internet filtering, cyberspace filtering, internet surveillance
  • Abbas Mirshekari*, Nafise Maleki Pages 95-118

    Nowadays, individuals can gain fame through the media based on their abilities, luck or due to their attribution to other people. The formation of fame for individuals has two inevitable effects and risks: On the one hand, people in society are interested in knowing the details of a famous person's life, and therefore the famous person is exposed to the risk of violation to privacy right. On the other hand, because of prevalence of different types of the media, modern fame has gained commercial value, so that the suppliers use the identity characteristics of a famous person to promote their goods and services to increase their supply. To deal with these two dangers, the legal system uses two solutions: first, by using the general and pre-existing right to privacy, which is rooted in personality rights and human rights, it tries to prevent the violation of the privacy of these people. Second, by inventing a new right as the right of publicity, which is both rooted in property rights and personality rights, it organizes the commercial use of the identity characteristics of celebrities. Financial effects of this right (assignability, waivibility, descendibility, etc) must be adjusted in interaction with personality rights and public order.

    Keywords: right to privacy, right of publicity, property right, personality right, public order
  • Meysam Farokhi* Pages 119-147

    In this article, according to the cultural-communication policy approach, the researcher has extracted the important political issues related to the mosque that were reflected in the mosque monthly with qualitative content analysis method, and then the declarative policies-upstream documents of the Islamic Republic of Iran related to the domain of the mosque. examines during the years 1379-1389 with regard to political issues extracted from the mosque's monthly. The results obtained from the mentioned research policy show that the issue of mosque construction has been of special importance compared to other issues of mosques in the mentioned period of time, and most of the documents examined in this decade refer to the mentioned issue. Also, regarding issues such as the imam of the mosque, the caretaker of the mosque, the board of trustees of the mosque, the mosque and endowment, the public or public mosque, the closing of the mosque, the mosque and the people, the results of the analysis show that the statements and policy clauses are very limited in the upstream documents of the Islamic Republic of Iran. Codified and approved. Also, the results of the analysis of policies related to the domain of the mosque in this decade show that an important policy has not been formulated and approved regarding some of the investigated issues, such as the internal disputes of the mosque, the mosque and communications, and there is a clear and visible policy in the Islamic Republic of Iran around the aforementioned issues.

    Keywords: Public policy, cultural policy, communication policy, mosque, Islamic Republic of Iran, qualitative content analysis
  • Mohammad Ganjalishahi* Pages 149-175

    Justice is one of the most common concepts in all disciplines and contemporary criminal justice systems. However, this common concept at the stage of implementation, in each particular discourse, is the subject of special controversies and arguments based on good and evil. The present study has chosen Laclau and Mouffe's approach for the critical, inclusive, and historical Features in analyzing these dualisms of discourse analysis. The results of the analysis show that the concept of justice as a central signifier of competing discourses has been influenced by unique political and social conditions, which has led to different dualisms in the representations of the pre-reform and post-reform era. Before 1997 cinematic courts have been represented in such a way as to counter the evil, which is an anti-Islamic element in this period, as an obstacle to justice. In this regard, the concept of crime and violation of justice has been patched up by the judicial system itself. After 1997, a social barrier, the patriarchal atmosphere, impedes achieving justice. In this period, good and evil are reduced to the dualities of men and women and In this regard, the function of the court is to reproduce the patriarchal atmosphere in a formal way And the concept of crime and violation of justice is linked to masculinity. As a result, post-revolutionary cinema criminal courts, under the influence of discursive constructions, have been incapable of achieving justice, and the expectation of justice has largely been introduced outside of the court.

    Keywords: Justice, Good, Evil, Court, Pre-Reformed Cinema, Post-Reformed Cinema
  • Mehrnoush Abuzari* Pages 177-189

    Artificial intelligence has proven its effectiveness in various fields, and law and solving legal issues have not been immune from this influence, its concrete applications have been observed in various legal fields, and its future capabilities are also being investigated. One of these areas is related to family law, where the presence of artificial intelligence can manage and organize many problems in decision-making well. Family law, which includes topics such as marriage, divorce and annulment, financial issues arising from it, fostering and maintenance of children, is one of the topics that the long decision-making process and referral to the courts, emotional and psychological damages increases and creates an erosion process for the parties. The help and presence of artificial intelligence, in addition to being more accurate in recognizing the personality and areas of commonality or difference between people for life or separation, can also be effective in the decision process to bring more accuracy and speed for such cases  And less harm is caused to people and their mental health, and the possibility of mistakes in decisions is reduced. Various countries have also paid attention to these applications, which are mentioned in this article as the objective applications of artificial intelligence in solving family law issues, and the capabilities and rules of its use in Iran's legal system are examined

    Keywords: artificial intelligence, law, family, judicial decision-making
  • Seyedeh Latifeh Hosseini*, Zainab Esmati Pages 191-209

    One of the important social areas of human life is occupied by the media. The variety of media has expanded to such an extent that people have to choose to communicate with certain media. Citizens of the modern society spend most of their time with the media and feel confident and relaxed from communicating with the media. The scope of the media includes all fields, including political, economic and social fields, including women and family. Therefore, it is necessary to address the issues of women and the role of the media. Based on this, governments have tried to strengthen the foundation of the family within the framework of media rights. In this regard, the media plays an important role as one of the important tools in reducing the social harms of women, and the purpose of the media is to introduce the role of women in order to make good policies and prevent social harms related to women. Nowadays, social damage has put women's health at risk. The purpose of this research is to investigate the role of the media in preventing social harms in the field of women and family with a descriptive and analytical method. The results of the research show that the dominance of negative views towards women and the existence of deprivations and serious injuries have caused special attention to be paid to women today in order to correct this problem, and the media aims to train experts in the field. different organizations that have the ability to present issues related to women and can present gender-balanced views at all executive and policy-making levels of the country.

    Keywords: media, social damage, women, law
  • Fatemeh Sadat Hosseini* Pages 211-227

    Media literacy education for users, or virtual citizens, is an indispensable necessity for individuals to effectively utilize the global Internet network and its components. A new form of education, which is evident in recent legal documents and approvals of the country, including the resolutions of the Supreme Council of Cyberspace, the Document of Fundamental Transformation, the Charter of Citizenship Rights, and the Plan for Protecting the Rights of Users and Audiences in the virtual space, is observed. The duty of the government to support the right to education, in order to realize the forty-third principle of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, transforms the virtual citizen from a passive consumer to an influential actor in this space. Undergoing continuous and up-to-date educational courses and acquiring sufficient proficiency and skills, especially in times of societal inflammation, provides the necessary insight for the complete utilization of this space by the virtual citizen, ensuring their health and that of others, and ultimately guaranteeing the health of society. This article endeavors to introduce the elements contributing to the effectiveness of this important matter and the widespread role it plays in the positive and influential activities of virtual citizens. The precision of the legislator's consideration in managing and directing the optimal use of media and elevating it to a desirable level, due to the universal use of media in the general sense, is demanded in the legislative realm. It is necessary to clarify that in this research, media includes radio and television broadcasting, as well as virtual networks related to national media programs, which are established and active in line with their objectives and for engaging with audiences.

    Keywords: Civil Liability, Family, Loss, Cyber Space, Legal Security
  • Fatemeh Pourmasjedian*, Maryam Sadat Hedayet, Fatemeh Hodne Pages 229-250

    Media literacy education for users, or virtual citizens, is an indispensable necessity for individuals to effectively utilize the global Internet network and its components. A new form of education, which is evident in recent legal documents and approvals of the country, including the resolutions of the Supreme Council of Cyberspace, the Document of Fundamental Transformation, the Charter of Citizenship Rights, and the Plan for Protecting the Rights of Users and Audiences in the virtual space, is observed. The duty of the government to support the right to education, in order to realize the forty-third principle of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, transforms the virtual citizen from a passive consumer to an influential actor in this space. Undergoing continuous and up-to-date educational courses and acquiring sufficient proficiency and skills, especially in times of societal inflammation, provides the necessary insight for the complete utilization of this space by the virtual citizen, ensuring their health and that of others, and ultimately guaranteeing the health of society. This article endeavors to introduce the elements contributing to the effectiveness of this important matter and the widespread role it plays in the positive and influential activities of virtual citizens. The precision of the legislator's consideration in managing and directing the optimal use of media and elevating it to a desirable level, due to the universal use of media in the general sense, is demanded in the legislative realm.

    Keywords: : Media Literacy, Virtual Citizen, Education, Virtual Space
  • Donya Omidian*, Mahrou Ghadiri, Ensie Hoseini Pages 251-279

    The media, including cinema, always plays an important role in portraying the open and hidden realities of society in different fields and from different aspects, including the family. The phenomenon of spousal abuse is a global problem and is seen in various forms in social groups and classes with all their differences, and as one of the most important domestic violence, it overshadows the situation of women; Of course, in the meantime, husband, children, the elderly can also be exposed to these violence in various forms. This social and legal problem has attracted the attention of Iranian cinematographers, both men and women. In this research, two female directors and one female screenwriter, have considered the views of the causes and types of this phenomenon from the perspective of criminological theories and feminist themes in selected works (Mali and its untaken ways, under a smoky roof, and Time of love).In order to collect information, the story of the films, dialogues and sequences related to the topic were qualitatively analyzed. In this research, after viewing the films, the etiology of spousal abuse was investigated in the light of 4 theories of differential associations, criminal subculture theory, rational theory and woman-oriented theory. The findings indicate that the effects of showing the causes of spousal abuse are consistent with criminological theories and feminist themes.

    Keywords: Film analysis, Cultural criminology, Etiology of spousal abuse, Female cinema director